fdf Човешката психика. Ранно съзнаниe

 

Изграждането на човешката психика започва много рано. За да вникнем по-добре в този процес, ще го представя чрез примера с преждевременно роденото дете. За да не умре, е необходимо изкуствено да се поддържат основните функции на организма му.

Първичните сетивни усещания – зрителни, слухови, вкусови, обонятелни и тактилни, ние получаваме с помощта на петте съответни органа, често при контакт с майка си. Създадените възприятия започват да формират мисловната дейност. Детето постепенно се учи да асоциира всеки предмет или събитие с определена дума. Понятията „храна“, „палец“, „ръцете на мама“, „мечето“ бързо заемат местата си в усвоения словесен запас. Те придобиват значение на символи и образуват кръг от образи, облечени в думи и полагащи основата на умственото развитие. В резултат се появява индивидуализирана символика. За момиченцето, например мечето може да стане символ на голямо и мило момче, което е негов защитник.

Ако това е ранно съзнание и ако то се развива нормално, психиката на човека ще се характеризира с богатство от образи, картини, думи, сънища. Т.е., образите лесно ще преминават от миналото в настоящето – от едно символно ниво към друго.

При нормално развитие на психиката човекът постепенно се сдобива с механизъм за адаптация към сложни житейски ситуации.

При нарушения в психическото развитие човек може да се окаже неподготвен за трудностите на живота.

 

Ако искаш да подготвиш децата си и да осъзнаеш все повече себе си, моля запиши се за среща с терапевта, тук!

print

Човешката психика. Ранно съзнаниe

Твоят коментар

Записаният e-mail няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *.

 

Диетолог Теодосия Станева, онлайн консултация с диетолог, консултиране с диетолог онлайн, консултация за хранене, диети, рецепти, билки
Skype