fdf Как да спасим живота – помощ на момента

Всеки от нас може да е в състояние , в което да има нужда някой да му помогне, за да спаси живота му и всеки от нас може съответно да е този, който да даде тази помощ.

 

Резултат с изображение за 応急処置写真
Възможно е да се случи така, че да спре сърдечно – дихателната дейност на даден човек.
– Какво да направим, докато дойде спешна помощ?

Когато спре сърдечно – дихателната дейност, човек е в състояние на т.нар клинична смърт. Ако не се направи нещо, той може да умре.
Там ли сме, когато той се дави, например ( вариант ), може да помогнем след като сме го извадили от водата или вече някой друг е направил това.

– Как се случва?

Поставяме ръка на гръдния му кош и ако приближавайки ухо до носа му не уловим и най- слабия дъх – той не може да диша и сърцето е спряло да бие, пулса не се улавя, в този случай е добре да се справим с изкуствено дишане ” уста в уста ” или ” уста в нос “.

– Как става?

Носът се запушва с два пръста. Проверява се дали нещо в устата не пречи за проникване на въздух в дробовете и се вдишва такъв в устата.

Ако има рани на устата и бузите, е добре да се приложи метода ” уста в нос “. Устата се запушва и се вдишва въздух в ноздрите на нуждаещия се от помощ.

След това се прави гръден масаж. Добре е мястото, на което лежи пострадалият да е равно и максимално твърдо. И, така с натиск с твърдата част на дланите, в долната част на гръдната кост, на всеки десет натиска в сърдечната област се правят две вдишвания уста в уста.
Продължаваме така, докато пристигне спешна помощ.

Друг вариант за помощ може да бъде пътна злополука, която да е причина за травми и фрактури. Положението, в което трябва да бъде поставен пострадалия зависи, разбира се от травмата.

Ако е засегнат гръдния кош, се поставя в седнало положение.

Когато раната е в коремната област, отново в седнало положение и със свити колене.

Затруднено ли е дишането, се поставя в легнало положение, с леко повдигнати крака.

Ако болките са в гърба и се чувства като парализиран, положението му не трябва да се променя, защото може да е засегнат гръбначния стълб и да се парализира частично или като цяло.

И, така, ако реагираме максимално адекватно, докато дойде спешна помощ, можем да предотвратим вторични усложнения.
Това са само някои насоки, но много важни за да помогнем!

print

Как да спасим живота – помощ на момента

Твоят коментар

Записаният e-mail няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *.

 

Диетолог Теодосия Станева, онлайн консултация с диетолог, консултиране с диетолог онлайн, консултация за хранене, диети, рецепти, билки
Skype