fdf Дишане

Можем да живеем известен период без вода и без храна, но без кислород човешкият организъм почти веднага загива.

Повечето от нас приемаме дишането за нещо естествено и не се замисляме как го случваме. Толкова сме го пренебрегнали, че наистина не обръщаме внимание дали е пълноценно.

Почти ежедневно сме със стегнато гърло и стискаме челюсти, прегърбени ходим и извършваме всички дейности свито. Дори пръстите на краката в обувките ни са извити като нокти на голям креслив орел, кацнал върху клон.

Стресът е неразделна част от ежедневието ни. Все напрежение и напрежение, което се предава на органите, мускулите, костите, на гръбнака, раменете, шията и лицето ни.
Дали дишаме нормално в такова състояние?

Разбира се, че не!

Бързо и повърхностно е дишането – кислородът и въглеродният двуокис се обменят не както е добре за нас. И в един момент стигаме до болки в гърдите, мускулни спазми, скованост, световъртеж, слаба концентрация, объркване, страхови неврози, безнадежност, отравяне на кожата и целият организъм.

Намаленото снабдяване с кислород увеличава отделянето на адреналин от почти изтощените ни надбъбречни жлези. Постоянният стрес блокира защитните ни простагландини, които освен другите си дейности, ни предпазват от нашествия с вируси. Стресът разболява, защото не ни позволява да дишаме пълноценно.

Да обърнем внимание на това как дишаме. Не се забелязва почти никакво движение, т.е. диафрагмата и коремът почти не се движат. Само гърдите малко се повдигат и спускат.

Знаем ли къде са разположени белите ни дробове?

Дали не са в горния край на гръдният ни кош?

Не.

Те изпълват пространството, което започва под раменете ни до диафрагменият мускул, който обхваща основата на ребрата – и от гръбначния стълб отзад до гръдната кост отпред.

Дълбокото дишане храни тялото и мозъка. Успокоява ума, когато е превъзбуден, намалява умората, повишава енергията и качеството на съня. Благоприятства за смяна на клетките, както и за състоянието на кожата.

Когато дишаме правилно, ние постигаме физически, умствен, емоционален и душевен комфорт.

Да усвоим ефективно и ефикасно дишане!


Защото здравето е истина!

Диетолог Теодосия Станева, онлайн консултация с диетолог, консултиране с диетолог онлайн, консултация за хранене, диети, рецепти, билки
Skype