fdf Чаеното дърво с неизчерпаемите си ползи

Маслото от чаено дърво се получава чрез дестилация на листата от Melaleuca alternifolia – дърво, което е родено в Австралия. Аборигените на тази страна са го употребявали стотици години.
Етеричното масло от чаено дърво действа срещу бактерии, гъбички и вируси. Изцелява и успокоява. С противовъзпалително и отхрачващо действия.
Няма известни токсични ефекти, не дразни кожата, така че няма риск за здравето. Като всяко друго етерично масло трябва да се избягва контактa с очите, но ако това се случи, трябва да се изплакнат с вода.

 

Предпазни мерки, които трябва да вземем при използването му:

 


* Маслото от чаено дърво е само за външна употреба и не трябва да го приемаме вътрешно!
* Тъй като е силно концентрирано, необходими са ни само няколко капки!
* Провеждаме тест за чувствителност: поставяме няколко капки масло на гърба, на китката и чакаме да видим дали ще възникне такава!

* Ако получим раздразнение, изплакваме обилно с вода и използваме с разреждане или прекратяваме третирането!
* Съхраняваме на недостъпно за деца място и в хладно и сухо помещение!

 

Начини за използване:

 

За рани:
Нанасяме няколко капки чисто масло на лезията.

За брадавици:
За да премахнем грозните брадавици, не трябва да ги горим или да прибягваме до операция, просто слогаме капка етерично масло през нощта директно върху брадавицата и я покриваме с алкохолен тампон. Сутринта издърпваме марлята. Продължителността на лечението зависи от състоянието на брадавицата.

 

Акне:
За този случай е много важно за ежедневно почистване на кожата с помощта на памучен тампон, напоен с вода и 1 капка етерично масло, да намажем директно върху пъпките, 1 или 2 пъти на ден.

За цвят на косата:
За грижа за косата също ще е от голяма полза, тъй като то регулира дейността на мастните жлези, особено при мазна такава. То също помага за борба с гъбата, която причинява пърхот. Ние може да добавим около 4 капки от етеричното масло от чаено дърво към шампоана и да измием косата си.

Срещу въшки:
Това е много ефективно средство за защита от въшки. Следваме указанията!

За хигиена на тялото:
Това масло силно го препоръчвам за хора, които ходят на фитнес зали, басейни или други обществени места или когато тялото е изложено на риск от множество инфекции. Тъй като, това е един много мощен антисептик, може да го прилагаме в малки количества върху ръцете или краката, или да го разредим във вода и чрез намокряне или изплакване да го нанесем.

За гинекологични инфекции и хемороиди:
Правим баня на половината тяло, в продължение на 20 минути с 10 капки чисто масло, разредени с топла вода.

За нокти:
В случай на гъбични инфекции (микози), врастнали нокти на краката, можем директно да нанесем етеричното масло върху засегнатата област. За да се подсили лечението, ще помогнат и допълнителни бани в 2 литра леко топла вода с 8 капки етерично масло за 20 минути.

При конюнктивит:
Добавяме 1 капка масло в чаена чаша с топла преварена вода, накисваме памучен тампон и го поставяме върху клепачите за 20 минути. 2 пъти дневно прилагаме, докато се облекчи състоянието ни.

Първа помощ:
Това етерично масло е задължително средство, което да имаме в дома си, защото ни дава широка гама от възможности.

Ароматерапия:
Етеричното масло от чаено дърво укрепва имунната система, ако парфюмираме нашия дом с него.

Козметика:
Като всички етерични масла, маслото от чаено дърво има голяма сила на проникване в кожата, дори и в кръвния поток. Всички козметични продукти, съдържащи това масло, също регенерират кожата и имат антисептични и антибактериални ефекти. Mожем да обогатим крем или шампоан (най-неутрален, ако е възможно) чрез добавяне на няколко капки масло.

 

Подуване на венците, болки в гърлото или други болки:
Добавяме 3-5 капки масло към чаена чаша вода и правим гаргара, 2 пъти дневно.

Хигиена за устната кухина:
Поставяме капка чисто масло на четката за зъби, преди миене.

Дрозд и зъбни абсцеси:
1 или 2 пъти на ден след извършване на хигиена на устната кухина, поставяме капка масло директно. Изчакваме няколко минути и ако е необходимо, изплакваме с малко вода.

Ветеринарна употреба:
За да избегнем нападението на бълхи върху домашните любимци, капваме на влажна гъба 10 капки масло и натриваме след всяка баня. А, когато открием кърлежи, прилагаме върху засегнатата област разредено масло от 5 до 10 капки на ½ литър вода (съобразно възрастта на животното), веднъж седмично.

 

Консултирай се, тук преди използването му за честа употреба, както и при комбинация с други масла!

print
Чаеното дърво с неизчерпаемите си ползи

Твоят коментар

Записаният e-mail няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *.

 

Диетолог Теодосия Станева, онлайн консултация с диетолог, консултиране с диетолог онлайн, консултация за хранене, диети, рецепти, билки
Skype