fdf Смокинята – хранителни и лечебни свойства

 

Смокините, накратко се състоят от вода в съотношение в границите между 70 и 80% и между 12 и 19% от въглехидрати, по-специално захароза, фруктоза и глюкоза.

Те са богати на витамини и минерали като витамин С, витамин К2, бетакаротин, магнезий, калий, калций, желязо, фосфор и др., някои от които имат  антиоксидантен ефект (витамин С, бетакаротин и магнезий).

От всичко това изброено, минералите калций и магнезий заедно с витамин К2 са добър екип за изграждането на здрава костна система. Сам по себе си калцият, без участието на магнезий е като скован, а без витамин К2 не остава в костите, а избира друг път и той е в кръвта, където допринася за калцирането на кръвоносните съдове. Е, тук в смокинята всичко ни е в комплект и достатъчно балансирано.

Калият с магнезий са двойка, която спасява сърцето и доброто ни кръвно налягане!

Желязото е в норма и не се запознаваме със състоянието  анемия, и дори и по време на бременност. Минерал, който е в помощ при създаването на червените кръвни клетки.

Не трябва да забравяме и приноса на влакната на смокините или т.нар. фибри – Управители на телесното ни тегло! Познати са като разтворими и неразтворими! Разтворимите ни карат да се чувстваме сити!

Защо?

Защото забавят храносмилането като образуват слой, подобен на гел около храната, която е в стомаха и така забавят всмукването на  холестерола, глюкозата и триглицеридите (дават проблясък за състоянието на сърцето и информация в посоката: колко са килограмите над нормата, т.е. до къде сме стигнали, вървейки към затлъстяването) в кръвта. Ето го засищането!

Нормализират и дават стабилност на кръвната захар и успокояват дебелото ни черво!

Смокините са със слабителен ефект като очистват ненужното, което наричаме отпадъци и казваме:

– Сбогом, запек!  (!!! Тук роля имат неразтворимите фибри!!! Не пропуснах да го спомена, нали? 🙂), с отхрачваща и диуретична изява, а това са все ефекти за здраве!

Консумират се пресни и сушени (в този случай, хранителните характеристики са значително променени). Пресните плодове се състоят от 80 % вода и 12 % захар, след като се изсушат, тези пропорции варират в рамките на 20 % и 48 %, съответно.

В допълнение към промените в съдържанието на вода и захари, хранителните характеристики на смокините се увеличават, когато са сушени.

Ефектът на калий, например (850 милиграма на 100 грама сушени смокини) се увеличава и съдържанието на влакната също.

Сушените смокини осигуряват магнезий, калций, фосфор, йод, цинк и натрий, както и витамини А, С, D, Е и група В в различни количества.

Тъй като в сушено състояние са много енергична храна, могат да бъдат включени за обогатяване на Утвърждаващият хранителен режим и по този начин, считам за много полезно включването им в менютата на пациенти в напреднала възраст, страдащи от недохранване и болни от рак.

И още нещо важно, предупреждавам, че яденето на сушени смокини следва да бъде ограничено при пациенти с хиперкалиемия, бъбречна недостатъчност, диабет и затлъстяване, докато се справят с тези си натоварености!

print
Смокинята – хранителни и лечебни свойства

Твоят коментар

Записаният e-mail няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *.

 

Диетолог Теодосия Станева, онлайн консултация с диетолог, консултиране с диетолог онлайн, консултация за хранене, диети, рецепти, билки
Skype