fdf Колко ли е полезно брюкселското зеле?

 

Брюкселското зеле е пъпката на градинско растение от семейство Кръстоцветни (подобно на броколи, зеле, червено зеле и карфиол), принадлежащи към вида Brassica oleracea.

Това растение достига до един метър височина. Около него поникват малки зелчета (около тридесет на брой), които са разположени по ствола му.

Формата му е подобна на зелето – кълбовидна и със стегнати листа, но много по-малка. Зелчетата не надвишават пет сантиметра.

С интензивен зелен цвят, който става по-светъл отвътре, а сърцевината е крехка и бяла.

Растението е двугодишно растение и расте много бавно.

 

Времето за прибиране на реколтата е от края на октомври до началото на пролетта. Има три разновидности: ранни, средни и късни, в зависимост от времето на узряване.

В Европа потреблението му е много широко, особено в страни като Англия, Белгия и Норвегия. Отглежда се и в Испания.

Счита се за класически есенно-зимен зеленчук и точно по това време ще го намерите на пазара.

Брюкселското зеле е един от най-хранителните и в същото време един от най-вкусните зеленчуци. Но, при по продължително готвене хранителните му вещества до голяма степен изчезват.

Не отстранявайте външните зелени листа, защото съдържат най-много каротин. Не ги оставяйте да киснат, а просто ги измийте, за да премахнете инсектицида, който могат да носят.

 

Добре е да научим малко повече за ползите от брюкселското зеле, което от години се класифицира като един от най-важните източници на витамините А и С за организма.

Този зеленчук, освен, че се отличава с високото си съдържание на споменатите витамини, има и други характеристики и качества, като богатството си на фибри, минерали: калций и желязо и други витамини, като витамин К, които внасят в диетата ни редица основни вещества за организма.

Както всички кръстоцветни, съдържа много сяра, което му придава много специална и характерна миризма.

 

Брюкселското зеле действа на тялото като пречистващо, антиоксидантно и противовъзпалително средство.

При честа консумация защитава нашата ДНК.

Тази храна може да бъде силна защита срещу рак на пикочния мехур, гърдата, дебелото черво, белия дроб, простатата и яйчниците.

Подпомага регулирането на щитовидната жлеза.

Консумацията на брюкселско зеле намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Зеленчукът е полезен и за храносмилателната система, не само поради голямото количество фибри, които спомагат за ускоряване на метаболизма, но и защото съдържа глутамин, който помага за премахване на киселинността и предотвратяване на язви или стомашни разстройства.

Освен в суров вид, има и много други начини за консумиране, но съветвам да е на пара или леко сварено. В противен случай, ползите му са малко.

 

Брюкселското зеле го препоръчвам поне два до три пъти седмично! Количеството трябва да е между една чаена чаша и чаша и половина.

Неговият сок е лечителен еликсир. Решава проблемите с пресипналостта на гласа и помага за омекотяването на гласните струни.

След като вече знаете предимствата на брюкселското зеле, надявам се да започнете да го включвате в диетата си и да подобрите хранителните си навици.

Винаги трябва да знаете какво ни носи добрата храна!

 

Диетолог Екотерапевт

Теодосия Станева

dietologteodosiya.com

 

print
Колко ли е полезно брюкселското зеле?

Твоят коментар

Записаният e-mail няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *.

 

Диетолог Теодосия Станева, онлайн консултация с диетолог, консултиране с диетолог онлайн, консултация за хранене, диети, рецепти, билки
Skype