fdf ПРОЛЕТ e и пиша за нея – лекувам с растенията ѝ

 

 

Пролет е! И зелено е.

Колко зелена може да бъде пролетта и в организма ни…

Отново съм в Градината на Здравето и напомням за раждане – събуждане с поредната пролет. Подновяване и продължаване на вечното.


Тук е толкова зелено, че болката няма как да съществува.

Вижте какво има:

o Коприва с малки свежи листенца, съдържаща толкова витамини: В2, С, К, провитамин А; соли на желязото, калция, калия и сярата най-вече; органични киселини като мравчена; протеини; танини; серотонин; хистамин и т. н.
Коренищата ѝ са богати на растителни мазнини, скорбяла, соли главно на калций и др.
Копривата е известна с това, че съдържа много желязо и се препоръчва при желязо-дефицитна анемия.
Листата допринасят за увеличаването на хемоглобина и количеството на еритроцитите, понижава съдържанието на захарта. Добър приятел е при допир с кожата и косата. Акне, сърбежи, пърхут се чувстват прекалено некомфортно в присъствието ѝ. Ревматичните болки изчезват. Обмяната на веществата се регулира като цяло.

o Глухарче – спасител при затлъстял черен дроб от неправилно хранене: животински храни и мазнините им; консервирани храни: туршии, компоти и други домашно приготвени или по-лошият вариант от магазинната мрежа с многото Е – та; алкохол; кафе и др., с които черния ни дроб не успява да се справи през зимния сезон (когато го натоварваме най-упорито).
Храненето ни е бедно на целулоза, фибри, витамини и минерали и всички нужни хранителни вещества за организма. Трупат се много токсини, от които се развиват бактерии (болестотворни), а бактериите също изхвърлят токсини от жизнените си функции. Така страда хранителната ни система. Използваме всякакви видове лекарства: против вируси, антибиотици, хормонални таблетки, срещу висок холестерол, синтетични витамини и т. н. и т. н.

А, защо ни е всичкото това?

Нека помогнем на изчистването на черния дроб и се хванем за глухарчето: да изхвърлим токсините и излишните течности! Да отслабнем и освежим тена си и така ще се чувстваме и изглеждаме добре.
Витамините В1, В2, С, D, провитамон А; солите на желязото,калция, калия, мангана, фосфора и др., както каротиноидите: лютеин, флавоксантин, тераксантин и лутеин; и т. н. са в надземната част на глухарчето.
Корените съдържат гликозида тараксацин, растителни мазнини, каротиноиди, танини, захароза, белтъчни вещества и др.
Благодарение на гликозида тараксацин и други горчиви вещества, ни се подобряват функциите на стомашно-чревната система.
Глухарчето ни помага при заболявания на черен дроб, жлъчка, запек, колит, гастрит, при захарна болест, безсъние, артериосклероза и др.

o Спанак – със зелени листа, окъпани от росата със съдържание на яблъчна, пикочна, лимонена, оксалова киселини; минерални соли на желязо, калий, мед, манган, фосфор, калций, сяра и хлор. Витамините В1, В2, С, К, РР.Тук са киселините: пантотенова, фолиева и много други съставки.
Затлъстяване, сърдечни болести, анемия – да, помага спанака!
Нека дадем сила със спанака на организма си и тази пролет! Можем да консумираме това зелено растение на салати, в различни ястия, супи. Да си правим сокове, отвари, запарки, настойки…

Да се освежим отвътре и отвън и да се слеем с раждането на сезона пролет!
Зелено да е!

print
ПРОЛЕТ e и пиша за нея – лекувам с растенията ѝ

Твоят коментар

Записаният e-mail няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *.

 

Диетолог Теодосия Станева, онлайн консултация с диетолог, консултиране с диетолог онлайн, консултация за хранене, диети, рецепти, билки
Skype