fdf Канелата е повече от аромат

Канелата се счита за една от най-ранните подправки и ненадмината съставка в кухнята. С много приятен мирис и вкус тя се използва като подправка към всякакви десерти. Много хора харесват кафето, поръсено с малко канела, тъй като така придобива специален вкус. Може да се добави и към чай и други напитки.

 

Видове канела

Всъщност човек трябва да прави разлика между два вида канела. Едната е цейлонска канела, която е по-добра и я препоръчвам за вътрешно приемане. Другият вид е китайската канела, която е с по-ниско качество и като такава е приемлива за производство на освежители и ароматизиращи свещи. Китайската канела не се препоръчва в диетата, тъй като съдържа повече кумарин от разрешеното. Съставът на кумарин в по-големи дози може да причини увреждане на бъбреците и черния дроб.

Защо канелата е полезна?

Тя контролира нивата на кръвната захар. Има благоприятен ефект върху нивата на глюкозата. Канелата е природно лекарство, което може да се използва от хора страдащи от диабет тип 2.

Използва се за лечение на гъбични инфекции. Канеленото масло е ефективно при лечение на инфекции, причинени от Candida като Candida Tropicalis и Candida Albicans.

Тя облекчава симптомите, причинени от отравяне. Канелата има силен антибактериален ефект и е отлична при лечението на стомашни проблеми, дължащи се на салмонела и Escherichia coli. Смляната канела, чай или масло от канела са ефективни за предотвратяване на стомашни проблеми.
Помага при лечение на симптоми на синдром на дразнене на червата. Канелата драстично намалява неприятните симптоми на дразнене на червата, особено при метеоризъм. Стимулира храносмилането и помага при лечението на бактериални инфекции. Освен това канелата е отлично средство за успокояване на стомашни спазми.

Лек за артрит и остеопороза. Канелата е богата на манган, който помага за изграждането на кости, кръв и съединителни тъкани в тялото. Хората, които имат по-малко манган в организма, често страдат от артрит и остеопороза. При болки, поради артрит може да помогне масажното масло от канела или приемането на чай от канела.

Канелата влияе върху когнитивния растеж и паметта. Редовната консумация на канела защитава здравето на ума и повишава концентрацията.

Тя е силен антиоксидант – една от най-добрите храни пълни с антиоксиданти. Подпомага регенерацията на тъканите и освобождава организма от вредните свободни радикали.
Помага при отслабване като подобрява кръвообращението и метаболизма.

Облекчава мускулната болка. Помага при масаж с канелено масло.

Предотвратява сърдечно-съдови заболявания, поради намаляване на количеството на триглицеридите, холестерола и излишната мазнина.

Канелата подобрява здравето на зъбите и венците. Това се дължи главно на силния антимикробен ефект на растението. Канеленото масло често се използва за производство на дъвки, бонбони, вода за уста и паста за зъби.

Облекчава настинки, болки в гърлото и кашлица.

 

Чай, приготвен от канела или чай с канела, повлиява положително върху проблеми, породени от настинка или възпалено гърло. Може да облекчи драстично кашлицата.
Облекчава симптомите на ПМС, тъй като е богата на манган. Канелата е превъзходна за намаляване на неприятните симптоми на ПМС. Тази подправка облекчава спазмите и облекчава напрежението.

Kанелата успокоява неразположенията, причинени от хранително отравяне, може да неутрализира микроби, гъбички и други микроби.
Регулира менструалния цикъл. Канелата помага на жените, които имат поликистозни яйчници, за да могат да регулират менструалния цикъл.
При страдащи от мигрена или чести главоболия, първа помощ може да бъде чай от канела.

Консултация за лечение с канела, тук!

print

Канелата е повече от аромат

Твоят коментар

Записаният e-mail няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *.

 

Диетолог Теодосия Станева, онлайн консултация с диетолог, консултиране с диетолог онлайн, консултация за хранене, диети, рецепти, билки
Skype