fdf Дистрес – болест

 

Належащо е да направим нещо срещу постояненият дистрес. Много са болните хора. Нямам предвид разболели се от вируси. Имам предвид всичко онова, за което не иде реч в сегашно време, а именно: рак, болести на сърдечно-съдовата система, диабет, заболявания на щитовидната жлеза, автоимунни заболявания, психични разстройства и др. За това се говореше преди 2 години.

Негативният стрес, т.нар. дистрес, който се характеризира с чувството на безсилие, него да променим! Това е този, който подлага хората на непрекъснато напрежение и невъзможност да се справят със собствените си сили – изпададат в безизходица, сковават душата си и блокират тялото. Това сме всички ние!

Хроничното претоварване води до продължително повишаване на стресовите хормони в кръвта. Един от най-засегнатите е кортизона. В резултат на повишението им настъпват смущения във функциите на важни органи, които могат до доведат до тежки увреждания.

Поради повишен кортизон в кръвта, функцията на имунната система се потиска. Броят на важните имунни клетки намалява, когато хората се чувстват безпомощни, страдат от скрити страхове и изпадат в депресии. Отслабената имунна система означава и по-силна предразположеност към инфекциозни заболявания, вкл. и податливост към вируси и към рак.

Освен че повишава производството на кортизон, дистреса натоварва нервната система и предизвиква напрежение и главоболие. Тъпи и стягащи болки в челото и тила навестяват тези от нас, които са хронически претоварени.

Под влияние на дистреса кръвоносните съдове и артериите се напрягат значително – стесняват се и с времето кръвното налягане става все по-високо, а по-късно се стига и до артериосклероза.

Настъпват промени и в стомаха. Нарушава се равновесието между стомашната киселина, необходима за храносмилането и защитната ѝ лигавица, предпазваща стените на стомаха от агресивното ѝ действие. Възникват опасни възпаления и язви. Особено застрашени са хората, които таят в себе си всичко и не разрешават конфликтите открито в разговор.

Стига се и до бучене в ушите. Това състояние е свързано със страховете и напрежението. Може да се лекува с терапия на психиката и настройване на поведението.

Гърбът е не по-малко засегнат от дистреса. Напрежението в мускулите се засилва, мускулните групи на врата и гръбначничт стълб в поясната област се свиват в спазъм и блокират прешлени и стави.

И какво да правим?

Ако действително решаваш да си здрав,

тук е решението!

print
Дистрес – болест

2 коментара за “**Дистрес – болест**

 • февруари 26, 2022 at 11:12 am
  Permalink

  Намирам се в подобно състояние на безнадежност и сковаващ страх след втори път на страшната диагноза.

  Reply
  • февруари 26, 2022 at 8:05 pm
   Permalink

   Здравейте, Елена!

   При желание можете да се запишете за консултация/психоанализа и терапия, тук: dietologteodosiya.com!

   За здраве,

   Reply

Твоят коментар

Записаният e-mail няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *.

 

Диетолог Теодосия Станева, онлайн консултация с диетолог, консултиране с диетолог онлайн, консултация за хранене, диети, рецепти, билки
Skype