fdf Водещите храни през есента

 

 

Аз пиша за някои от тях и част от техните ползи, а вие дописвате още информация в полето за коментари… 

Може така, нали? 🙂

 

Да прегледаме зеленчуците, които са в сезона есен. Да ги включим в ежедневието си и да се насладим на многобройните им свойства и предимства!

Консумирането на сезонни зеленчуци ни позволява да се възползваме максимално от техните свойства и да се снабдим с витамини, минерали и други хранителни вещества, съдържащи се в тези храни. В допълнение, тяхната текстура, външен вид и вкус също са по-добри, когато са в сезона си. Консумирането на зеленчуците характерни за есента ни помага да извлечем максимума от техния запас с минерали и витамини. Това е от съществено значение, за да се изправим и пред типичните за това време на годината настинки с пристигането на студа и дъждовете.

Сезонните зеленчуци имат и други предимства: техният растеж е естествен, цикълът им е спазен и не са използвани продукти, които да променят този нормален темп на растеж. А, когато купуваме сезонни храни, джобът също го отбелязва, тъй като те са по-евтини.

Тиква

Тиквата е главният герой на есенните месеци. Тя е богата на витамини като С и идеална за укрепване на нашата защита срещу типичните настинки по това време на годината. Съдържа витамин А, Е и витамините от група В. Богата е на вода, фибри, бета каротин. Идеален партньор е, ако се опитваме да намалим теглото си.

Кой иска да се пречисти и нормализира с тиква?

Ти?

Пиши ми, тук! 

Моркови

Морковите са богати на вода, хидрати, витамини А и от групата В и минерали като калий, магнезий, калций и други. Те дължат оранжевия си цвят на каротените.

Патладжан

Тази храна задоволява апетита, помага за регулиране на холестерола и почиства организма.

Червен пипер

Есента е идеалният сезон за консумиране на червени пиперки. Особено оптимален за това е месец октомври. Червеният пипер е много богат на витамин С, витамин А, витамин В6, магнезий и антиоксиданти. Перфектен  за нашата здравна защита!

Броколи

Броколите са идеални за консумиране през есента, благодарение на приноса им на витамини като А, С и Е, а също така и на минерали като цинк и калий. Те са помощници при предотвратяване на анемия, предпазват костите и подобряват кожата.

Праз лук

Тук ще информирам малко повече, тъй като за него не се пише толкова много и защото ми се иска този зеленчук да е на всички трапези, особено през студените месеци.

Празът има отличен вкус през есенните месеци, перфектен сезон, за да се насладим на този зеленчук – подправка.

Той е с високо съдържание на фибри. Минерали в него са калий, калций, фосфор и магнезий. В по-малко количество са сяра, желязо и микроелементи като селен, манган и силиций. Относно витамините, те са: витамин С, Е, В 6 и фолиева киселина.

Етеричното масло в праза има благотворен ефект върху белите ни дробове. Предпазва от възпаления и усложнения по дихателната система. А, наличието на слизести вещества има отхрачващо действие и помага за подобряване при фарингити, ларингити, пресипналост и бронхит.

Като алкализираща храна и диуретик, поради високато присъствие на калий и ниското съдържание на натрий, този зеленчук може да помогне значително в случаи на ревматизъм, артрит и подагра.

Поради своите диуретични качества, той помага за намаляване на високото кръвно налягане и холестерола в кръвта – така нареченият “лош”.

Фолатите и полифенолите в него неутрализират свободните радикали. Това предотвратява образуването на атероматозни плаки в стените на артериите, ангина пекторис и инфаркт.

Предотвратява образуването на разширени вени и други нарушения. Има благоприятен ефект върху кръвоносните съдове  като запазва тяхната гъвкавост. С неговите фибринолитични свойства разрежда кръвта и предотвратява образуването на тромби.

В храносмилателна система помага за борба с наличието на гъби и патогенни бактерии, благодарение на микробицидните му вещества. Влакната му стимулират чревния транзит, с което се облекчава запека и предотвратява метеоризма.

При бременност: наличието на фолиева киселина допринася за правилното развитие на плода, особено през първите седмици от бременността. Повечето бременни жени приемат добавки от фолиева киселина, но най-добре е да се включи този зеленчук в ежедневното меню.

Червено цвекло

Цвеклото е идеално за всеки сезон, но през есента е в силата си.

То ни помага да поддържаме тялото си здраво и с добър физически вид. Цвеклото е храна с много важно хранително богатство, което осигурява ползи за общото здраве.

Знаете ли за ползите от цвеклото?

Ето някои:

Консумирането на цвекло помага за намаляване на високото кръвно налягане. Това се дължи на неговите естествено срещащи се нитрати, които попаднали вече в тялото се превръщат в азотен оксид, което допринася за релаксацията и разширяване на кръвоносните съдове. По този начин се подобрява кръвообращението и се помага за контрола на кръвното налягане.

Червеното цвекло съдържа бетаин – хранително вещество, което осигурява противовъзпалителна сила, която предпазва вътрешните органи. Предотвратява рискови съдови заболявания, както и други с хроничен характер.

 

 

 

 

print
Водещите храни през есента

Твоят коментар

Записаният e-mail няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *.

 

Диетолог Теодосия Станева, онлайн консултация с диетолог, консултиране с диетолог онлайн, консултация за хранене, диети, рецепти, билки
Skype